De karakterstructuren

Wilhelm Reich ontwikkelde een theorie over vijf karakterstructuren die de persoonlijkheid en het gedrag van individuen beïnvloeden. Deze structuren zijn ontstaan door traumatische ervaringen en onvervulde behoeften in de kindertijd. Reich geloofde dat het bevrijden van onderdrukte emoties en het herstellen van een gezonde energiestroom in het lichaam cruciaal zijn voor persoonlijke groei en het bereiken van emotioneel welzijn.

1.  Schizoïde karakterstructuur: Dit karaktertype wordt gekenmerkt door een gevoel van afstandelijkheid en afgescheidenheid van anderen. Mensen met een schizoïde structuur hebben vaak moeite om emotionele nabijheid en intimiteit te ervaren. Ze kunnen teruggetrokken, eenzaam en fantasierijk zijn.

2.  Orale karakterstructuur: Deze structuur is ontstaan uit ervaringen tijdens de vroege kindertijd en wordt gekenmerkt door een sterke behoefte aan bevrediging van de mond. Mensen met een orale structuur hebben vaak een intense verlangen naar liefde, genegenheid en zorg, en kunnen moeite hebben met het vasthouden van relaties.

3.  Masochistische karakterstructuur: Dit karaktertype wordt gekenmerkt door het zoeken naar bevestiging en goedkeuring van anderen door zelfopoffering. Mensen met een masochistische structuur hebben de neiging zichzelf de schuld te geven en zichzelf te straffen. Ze kunnen een onderdanige houding aannemen en moeite hebben om voor hun eigen behoeften op te komen.

4.   Psychopathische karakterstructuur: Deze structuur wordt gekenmerkt door een neiging tot controle, overheersing en gebrek aan empathie. Mensen met een psychopathische structuur vertonen vaak manipulatief gedrag en hebben weinig gewetensbezwaren. Ze hebben de neiging om anderen te gebruiken voor persoonlijk gewin.

5. Rigide karakterstructuur: Dit karaktertype wordt gekenmerkt door een starre, gecontroleerde en rigide manier van denken en handelen. Mensen met een rigide structuur hebben vaak moeite met flexibiliteit en het aanpassen aan veranderingen. Ze kunnen perfectionistisch en star zijn in hun overtuigingen.

Korte biografie van Reich